Naši sportaši

Jedna od rijetkih porodica koja je iznjedrila tri izuzetna sportaša je porodica Šabović. Mustafa, Lamija i Imran, učenici devetog, šestog i drugog razreda naše škole, već nekoliko godina treniraju jedan od  najzahtjevnijih borilačkih sportova Taekwon Do. Osvajači su brojnih medalja, priznanja i pohvala kako na općinskim tako i na međunarodnim takmičenjima.

 

Mustafa je nosilac crvenog pojasa, Lamija zelenog, a Imran žutog pojasa. Pored svih školskih obaveza, redovno odlaze na treninge KBV Taekyon Sarajevo. Naši učenici primjer su kako se velikim trudom, zalaganjem i odricanjem postaje uspješan sportaš. Isto tako, svakodnevno dokazuju da se uz uspješno bavljenje sportom može biti i odličan učenik.

 

Taekwon Do je korejska borilačka vještina nastala 40-ih godina dvadesetog stoljeća spajanjem različitih vještina koje su se vježbale u to vrijeme. Njezino ime dolazi iz riječi Tae što znači udariti nogom, Kwon što znači udariti rukom i Do što znači put. Taekwondo je udaračka vještina koju odlikuju atraktivne nožne tehnike i brzina. Danas se taekwon do smatra jednom od najpopularnijih borilačkih vještina i sportova.

 

Početkom novembra ove godine na međunarodnom takmičenju ITF Taekwon Do Dubrovnik Open, postigli su zapažene rezultate.

Mustafa je osvojio 1.mjesto i zlatnu medalju u kategoriji borbe juniori do 55 kg i drugo mjesto i srebrenu medalju za forme. Lamija je osvojila dva druga mjesta i srebrene medalje u kategoriji borbe do 33 kg i forme. Imran je osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju u borbama do 27 kg.

 

Na posljednjem međunarodnom turniru Bosna Open „Nurko Kup 2022“, održanom 27.11.2022. godine u Cazinu, Mustafa je osvojio zlatnu medalju u borbama i bronzanu u formama, Lamija srebrenu medalju u borbama i zlatnu u formama, a najmlađi Imran zlatnu i bronzanu medalju u borbama.

 

Ovakvi uspjesi su im dodatni poticaj u životu i treniranju.

JU „Šesta osnovna škola“ je ponosna što Mustafu, Lamiju i Imrana može zvati svojim učenicima.

14
13
11
10
9
8
7
6
5
1
4
previous arrow
next arrow